Herken je het? …..foto’s op social media van teams die samen successen vieren.
Hashtags #teamwork #workhardplayhard #besteteam #trots

Oprecht mooi! Ik weet er alles van, heb jarenlang in de mooiste teams gewerkt, onophoudelijk gelachen, veel geleerd en jeetje wat ben ik daar ook trots op geweest.
Maar dan dat tikje op je arm: “Heb je zo een paar minuten voor mij?”
“Ik ga weg” luidt de boodschap van die leuke collega. Een verbaasde Leidinggevende kan niet anders antwoorden dan ….wat? waarom? wat ga je doen? en waar dan? maar met de nadruk op Waarom?……… Heb je dat niet zien aankomen? wordt er dan gevraagd…..
Nouja nee….alles ging goed toch? We halen mooie resultaten, zijn een onwijs leuk team, doen gezellige dingen na het werk, hebben goede voorwaarden….

Dat klopt ook allemaal vanuit de zakelijke/organisatie doelstellingen. Tja en dan….op zoek naar vervanging van die leuke, ambitieuze en succesvolle collega om weer van voren af aan te beginnen.
Maar wat nou als je deze collega had kunnen behouden? Misschien niet in dit team maar wel voor de organisatie? Had je dat als leidinggevende dan gedaan? Als het antwoord “ja” is, wat had je dan meer kunnen doen?

De echte reden waarom iemand de stapt neemt om te solliciteren wordt heel vaak niet bekend (ook niet door exit formulieren/gesprekken), vaak omdat de stap al genomen is en er geen weg meer terug is. Simpelweg: wat wint de leuke collega er nog mee om dit op tafel te leggen?

Want weet jij wel waar deze leuke collega nou echt blij van wordt, wat hij/zij het liefste doet? wat toekomst dromen zijn? Maar ook waar iemand een hekel aan heeft? Wat iemand echt belangrijk vindt in een organisatie/team/leidinggevende.
Misschien is de toekomst een ander team maar wel bij binnen de organisatie, of een mooi opleidingsplan om samen langere termijn dromen na te jagen.

Herken je jezelf als leidinggevende in bovenstaande situatie en wil je meer weten hoe je samen met mij inzicht kan krijgen in je succesvolle teamleden zodat je mensen “binnen” kan houden?

Ik werk aan de hand van 8-kritische-talent-vragen die ik graag toelicht.
Wil je gebruik maken van een gratis kennismaking om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen bel 06-41514440 of mail naar karoly@ba-consulting.nl